Posted: 10 stycznia 2019

David Putts powołany na stanowisko Chief Growth Officer firmy Billon Group

Billon, pierwszy fintech, który stworzył technologię rozproszonego rejestru zapisującą narodowe waluty i dokumenty w sieci blockchain, przyjmuje nową strategię rozwoju na 2019 r. Firma przechodzi z etapu pilotaży do pełnych wdrożeń komercyjnych swojej technologii. Efektem tej strategii jest powołanie Davida Puttsa na stanowisko Chief Growth Officer

Billon Group Ltd. informuje, że Rada Dyrektorów spółki powołała w dniu 9 stycznia 2019 r. Davida Puttsa na nowe stanowisko Chief Growth Officer w zarządzie spółki. Przyczyną nominacji jest nowa strategia rozwoju firmy na 2019 r. Zgodnie z nią Billon przechodzi z etapu pilotaży do pełnowymiarowych wdrożeń komercyjnych własnej technologii rozproszonego rejestru (DLT).

David do tej pory poświęcał część swojego czasu na rolę przewodniczącego Rady Dyrektorów firmy Billon oraz jej dyrektora ds. rozwoju międzynarodowego i partnerstw. Dzięki jego dotychczasowej pracy Billon otrzymał licencję na wydawania pieniądza elektronicznego w Wielkiej Brytanii, rozpoczął współpracę inwestycyjną i projektową z FIS Global i pozyskał dużych klientów, takich jak Philip Morris.

Wojtek Kostrzewa, prezes firmy Billon, powiedział: - Bardzo się cieszę, że David włączy się bardziej w bieżące zarządzanie firmą. Jako Chief Growth Officer będzie mógł teraz, po zakończeniu wielu pilotażowych projektów w zeszłym roku, bezpośrednio kształtować naszą strategię na 2019 r. i pomóc w osiągnięciu finansowych celów, zwłaszcza na rynkach międzynarodowych.

David Putts skomentował: - Klienci nie inwestują już w blockchain tylko po to, żeby poznać nową technologię. Spodziewają się, że DLT przyniesie im konkretne korzyści, a zwłaszcza obniży koszty oraz udostępni nowe źródła dochodów. Nasza platforma DLT jest wyjątkowa, ponieważ jest od początku rozwijana właśnie z myślą o zastosowaniu biznesowym. Jej wdrożenie umożliwi cyfrową transformację wszelkich procesów biznesowych, obejmujących narodowe waluty, dokumenty  i tożsamość. Będzie to główny temat naszej strategii rozwoju.

Nasza platforma DLT jest wyjątkowa, ponieważ jest od początku rozwijana właśnie z myślą o zastosowaniu binesowym. Jej wdrożenie umożliwi cyfrową transformację wszelkich procesów biznesowych, obejmujących narodowe waluty, dokumenty i tożsamość.

David Putts, Chief Growth Officer, Billon

W nowej roli David skupi się na wdrożeniach biznesowych technologii Billon w Wielkiej Brytanii i innych rynkach za granicą. Będzie też w dalszym ciągu odpowiedzialny za współpracę z FIS Global i pozostałymi partnerami. Jego pierwszym celem będzie wzmocnienie zespołu projektowania rozwiązań klienckich.

Bio - David Putts

David Putts jest byłym prezesem i dyrektorem zarządzający trzech cyfrowych banków, w tym Inteligo w Polsce i Equa w Czechach. Pracował również jako konsultant w McKinsey. W swojej pracy zdobył doświadczenie z zastępowania przestarzałych technologii nowoczesnymi systemami bankowymi oraz transformacji doświadczenia użytkownika. Tworząc nowoczesne instytucje od zera, zdał sobie sprawę z konieczności uproszczenia procesów, przetwarzających obecnie pieniądze, dane i tożsamość w oddzielonych od siebie systemach. David mówił publicznie o transformacji biznesowej na Money 20/20, Impact CEE i wielu konferencjach fintechowych.

O Billonie:
Billon ucywilizował blockchain, tworząc uniwersalną, zgodną z regulacjami platformę technologiczną dla korporacji i instytucji finansowych, która służy do zarządzania pieniędzmi, danymi i tożsamością eliminując operacyjną biurokrację. Technologia opracowana przez polskich informatyków i kryptografów pozwala na przechowywanie i dokonywanie transakcji regulowanymi walutami oraz zaufanych dokumentów bezpośrednio na blockchainie przy zerowych kosztach obsługi. Na jej podstawie Billon buduje rozwiązania wprowadzające blockchain do obsługi klienta masowego.

Billon powstał w Polsce w 2012 r., gdzie rozwój unikalnego protokołu blockchain Billona został wsparty grantami R&D m.in. z programu Horizon 2020. Od 2017 firma rozpoczęła działalność komercyjną w Polsce i Wielkiej Brytanii. Firma posiada licencję wydawcy pieniądza elektronicznego brytyjskiego regulatora FCA.
W 2018 firma wygrała największy światowy festiwal fintechowy w Singapurze organizowany przez singapurski bank centralny MAS, pokazując rozwiązanie do zerokosztowych mikropłatności opartych o blockchain.

Więcej informacji na stronie www.billongroup.com.